آسانسور هیدورلیک چیست

آسانسور های هیدرولیک مانند آسانسور های کششی کابین، کفشک، بافر و قطعات دیگر را دارا هستند فرق آنها با آسانسور های کششی در موتور یا نیروی محرک آنهاست در آسانسور های هیدرولیک به جای موتور آسانسور جک قرار گرفته است و توسط پمپاژ روغن توسط قطعه ای به نام پاور یونیت به حرکت در میاید و باعث باز شدن استیج و افزایش طول جک میشود و افزایش طول جک نیزحرکت کابین رو به بالا را به همراه خواهد داشت.همچنین در هنگام حرکت به سمت پایین پاور یونیت فشار پشت روغن را قطع کرده و اجازه میدهد روغن های پمپاژ شده به آرامی به داخل پاور یونیت بازگشته و کابین توسط فشار جاذبه زمین و وزن وارده بر سر جک توسط کابین به سمت پایین حرکت کند.

در آسانسور ها منطقه ای که آسانسور در آن حرکت میکند را چاه میگویند همچنین در پایین ترین نقطه چاه دقیقا بعد از پایین ترین توقف محلی در نظر گرفته میشود عموما به ارتفاع ۱.۵ متر که به آن چاهک یا (PIT) میگویند.

چاهک محل استقرار لوازمی از قبیل بافر ها میکروسوییچ ها و… میباشد اما اصلی ترین کاربرد چاهک جان پناه است. چاهک ها باید دارای فضایی برای پناه گرفتن باشند. مقدار این فضا باید به اندازه ای باشد که یک مکعب ۵۰*۶۰*۱۰۰ داخل آن قرار بگیرد. اگر این فضا ها در آسانسور های کششی موجود نباشد اداره استاندارد مجوز های مربوطه را صادر نمی نماید یا به عبارت دیگر آن آسانسور کششی نمیتواند استاندارد اخذ نماید.

مزیت های آسانسور هیدرولیک نسبت به کششی

۱. یکی از مزایای آسانسور های هیدرولیک این است که نیازی به استاندارد ندارند و بازرسی نمیشوند از این رو بسیاری از محدودیت های آسانسور های کششی را نخواهند داشت.

اما این بدان معنا نیست که هیچ محدودیتی برای نصب آسانسور ها وجود ندارد بلکه آسانسور های هیدرولیک نیاز به رعایت کاملا دقیق ابعاد و اندازه های آسانسور های کششی ندارند.ابعاد چاهک جان پناه : یکی از این محدودیت ها همین چاهک یا جان پناه است که حتما لازم نیست دقیقا طبق بند استاندارد اندازه های لازم تامین گردد و برای کسانی که توانایی کندن کف را به اندازه کافی ندارند بسیار مناسب است.

۲. ارتفاع : از دیگر مزایای آسانسورهای هیدرولیک میتوان به ارتفاع اشاره کرد. مانند بحث چاهک در آسانسور های کششی و هیدرولیک، در بالاترین توقف هم منطقه ای به نام اورهد وجود دارد که در آسانسور های کششی نسبت به موتور خانه دار بودن یا بدون موتورخانه بودن مقدار اورهد متفاوت است و باید مقادیر لازم تامین گردد تا استاندارد اخذ گردد اما در آسانسور های هیدرولیک دیگر نیازی به تامین دقیق اندازه های اور هد نیست و کسانی که محدودیت ارتفاعی نیز دارند میتوانند از آسانسور های هیدرولیک استفاده کنند.

۳. آسانسور های هیدرولیک نسبت به کششی تنوع سرعتی بسیار کمتری دارند اما در عین حال حرکت خیلی نرم تر و بی صدا تری دارند فضای کمتری برای موتور خانه لازم دارند

۴. به دلیل اینکه فقط برای حرکت به سمت بالا انرژی مصرف میکنند و کابین با باز کردن مسیر روغن به سمت پایین حرکت میکند بسیار کم مصرف تر از آسانسور های کششی هستند. این مورد از دیگر مزایای آسانسور های هیدرولیک است زیرا انرژی و برق آسانسور فقط صرف بالارفتن جک میشود و هنگام پایین آمدن نیازی به مصرف برق نیست و فقط با آزاد کردن مسیر برگشت روغن باعث پایین آمدن آسانسور میشود.

۵. یکی دیگر از مزایای پایین بودن موتور خانه دسترسی هرچه سریع تر سرویس کار در مواقع اضطراری به داخل موتور خانه میباشد.

۶. هزینه سرویس و نگهداری آسانسور های هیدرولیک نسبتا پایین تر است

۷. به دلیل حذف موتور و گیربکس و حرکت بسیار نرم عمر مفید قطعات بالاتر است.

۸. از آنجایی که تمامی قطعات داخل پاور یونیت هستند پس خطر حرکت قطعات دوار نیز از سیستم کاسته میشود

۹. آسانسور های هیدرولیک  دارای حرکت بسیار نرم و بی صدایی هستند.

۱۰. آسانسور های هیدرولیکی برای طول مسیر کم و وزن های بالا بهترین انتخاب هستند سیستم مکانیکی مناسب آسانسور های هیدرولیک بهترین انتخاب و بالاترین کارایی را در وزن های بالا دارد.

 

انواع آسانسور هیدرولیک

آسانسور های هیدرولیک در انواع مختلفی ساخته و نصب میشوند که نسبت به اینکه چه مقدار فضا برای عرض و عمق چاه موجود است یا توانایی کندن کف به چه مقدار است طراحی می شوند که میتوان میتوان در بین آنها به موارد زیر اشاره کرد.

غیر مستقیم جک از بغل (۲:۱)

مستقیم جک از بغل (۱:۱)

مستقیم جک از زیر(جک مستقیم)

۱: نوع مستقیم جک از زیر مناسب ساختمان هایی میباشد که که فضای مناسب و کافی برای در نظر گرفت عرض و عمق چاله ندارند،در آسانسور های کششی به دلیل وجود قاب وزنه فضای قابل توجهی از چاه برای نصب ریل های قاب، وزنه ریل ها، براکت ها و فواصل ایمنی استاندارد اشغال میگردد و این باعث کوچکتر شدن فضای کابین آسانسور میگردد،اما در آسانسور های هیدرولیک جک از زیر دیگر نیازی نه به نصب قاب وزنه و متعلقات آن و نه هیچ چیز دیگری در کنار کابین نخواهد بود و میتوان تمامی عمق یا عرض چاه را به کابین اختصاص داد و کابینی به مراتب بزرگ تر داست اما باید این مورد را در نظر گرفت که برای نصب اسانسور هیدرولیک جک مستقیم نیاز به حفر زمین به اندازه نیم متر بیشتر از کورس حرکتی دارد حال اگر امکان کندن کف به این مقدار نباشد از نوع دوم یعنی مستقیم جک از بغل استفاده میشود.

۲:مستقیم جک از بغل:در این نوع آسانسور دیگر نیازی به حفر چاله عمیق برای قرار گیری جک نیست اما قسمتی از چاله را باید به خود جک اختصاص داد به این دلیل که جک دیگر در زیر کابین نبوده و به کنار کابین انتقال پبدا کرده.

آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از بغل با این که قسمتی از چاه را اشغال میکند و نمیتوان تمام چاله را به کابین اختصاص داد اما یا هم نسبت به اسانسور های کششی جای بسیار کمتری را اشغال مینماید و نسبت به آسانسور کششی میتوان کابین بزگتری طراحی نمود.اندازه جک در این مدل ها نسبت به تعداد استیج تغییر مینماید.

۳:آسانسور غیر مستقیم جک از بغل:این نوع آسانسور ها برای کورس های بلندتر استفاده شده و دارای سیم بکسل و فلکه میباشند.در این مدل نسبت به یک به یک نیاز به جک کوته تری است و به این صورت عمل مینماید که در مدل جک از بغل مستقیم کابین هم کورس جک و به اندازه جک حرکت میکند اما در مدل های جک از بغل دو به یک کابین دو برابر جک حرکت مینماید این به این معناست که اگر جک نیم متر حرکت کند کابین یک متر حرکت خواهد داشت.

آسانسور های هیدرولیک برای چه ساختمان هایی مناسب هستند؟

آسانسور های هیدرولیکی مناسب ترین گزینه برای ساختمان های بین دو تا چهار ایستگاه میباشد.در بسیاری از ساختمان های بزرگ آسانسور های سنگین وزن باری یا ماشین بر از سیستم هیدرولیک استفاده میکنند.

گالری تصاویر نمونه کار های آسانسور هیدرولیک